neděle 11. května 2014

Genesis - Karin Slaughter


Název: Genesis
Originální název: Genesis
Autor: Karin Slaughter
Série: Will Trent #3
Překlad: Hana Čapková
Počet stran: 424 stran
Nakladatelství: Domino
Vydání v ČR: listopad 2009
Hodnocení: ★ ★ ★ ★ ★




Bývalá soudní patoložka Sára Lintonová chtěla udělat tlustou čáru za tragickou minulostí. Přestěhovala se a začala pracovat jako lékařka v městské nemocnici. Nějaký čas měla skutečně pocit, že začala nový život – ovšem jen do okamžiku, kdy jí na oddělení přivezli těžce zraněnou ženu. Jakmile Sára zjistí, že pacientka se nestala obětí autonehody, ale neznámého sadistického šílence, začne se její mysl navracet do světa násilí a hrůzy. Kdo a proč té nebohé ženě vyjmul zaživa žebro?
Pátrání na místě činu dovede agenta Willa Trenta do podzemní kobky, která je zhmotněním nejhrůznějších představ: na špinavé podlaze stojí krvavé lůžko, stěny pokrývají mučicí přístroje... Vše naznačuje, že Sářina zmasakrovaná pacientka je pouze předzvěstí zrůdného plánu, který se mohl zrodit jedině v naprosto vyšinutém mozku.
Možná vyšinutém, ale v jistém smyslu geniálním. Jak se zdá, pachatel má všechno promyšlené do nejmenších detailů. Zastavit by ho snad mohla bezchybná policejní práce, ale tu bohužel místní vyšetřovatelé neodvádějí. Možná jsou Sára a Will jediní, kdo může zachránit příští oběť...

Třetí příběh s Willem Trentem už dle anotace slibuje trochu drsnější čtení. Ačkoli jsme si už u Karin zvykly na případy plné morbidnosti, nechutnosti i zvrácenosti, u Genesis už od prvního pohledu víte, že tahle kniha bude krapet pikantnější. A že taky byla! Moje osobní hranice, kdy mi začíná být u knihy zle, byla pokořena. 

Do knihy jsem se pouštěla s velkým očekáváním i přesto, že jsem o obsahu netušila absolutně vůbec nic. Ale u Karin Slaughter je nevědomost ohledně děje jedině přínosem, protože právě díky mnohým nečekaným zvratům, vývoji ději, zápletkám a napětí, které absolutně nečekáte, teprve poznáte, co je to čtenářský zážitek!

Všechno to začíná u Henryho a Judith, staršího manželského páru, jedoucího domů. Zdánlivě poklidná cesta autem končí prudkým strhnutím volantu ke straně, prasklým předním sklem a vystřelenými airbagy. A ženou ležící na silnici. Podvyživenou, pořezanou, znásilněnou a s otevřenou ránou na boku.

A nejen díky tomu se střetává Will Trent a jeho partnerka Faith Mitchellová s bývalou soudní patoložkou Sárou, snažící se definitivně uzavřít svou tragickou minulost. Souběžně s komplikovaným vyšetřováním, kterému minimum důkazů a záchytných bodů neumožňuje hnout se z místa, postupně poodkrýváme životy hlavních hrdinů.. Dokud Will v lese neobjeví podzemní kobku plnou výkalů, krve, mučících nástrojů a velkou lodní baterií. A další ženu.

Od této chvíle děj nabírá na akčnosti i tempu. Karin nás nenechá ani chvíli oddychnout a zahrnuje nás neskutečným vývojem celého případu až do poslední řádky. Začneme odhalovat další skryté dílky příběhu, které jsme doposud postrádaly, a díky nimž objevíme, kdo za skutečným peklem doopravdy stojí.

Nezbývá mi než knihu vychválit a doporučit ji všem milovníkům krimi, jež hledají knihu plnou propracovaných detailů, nabitou akcí, zvraty, překvapivými momenty, s pořádnou dávkou krutosti, nechutnosti a hrůzy. A přestože vám bude u čtení místy opravdu nevolno, nic vám nedovolí knihu odložit. Zaručuji vám, že se rozhodně nebudete nudit a na pytle do odpadkového koše už se nebudete koukat jako dřív!

Žádné komentáře:

Okomentovat